domingo, 3 de enero de 2016

Convector werking

Door onderdruk zuigt de convector onderaan koude lucht aan en zo treedt een systeem van warmeluchtcirculatie in werking. Warm water stroomt door een smalle buis onderaan het toestel, die omgeven is door aluminium lamellen. Bij een radiator loopt het warme water van boven naar beneden door de verschillende elementen in staal, aluminium of gietijzer. Die warmen op hun beurt de omringende lucht op.Een convector geeft enkel convectiewarmte af. De kleine massa en waterinhoud hebben een snelle opwarmingstijd en maakt dit systeem van verwarmen uiterst flexibel.

Voor het verwarmen met een radiator of convector spelen alleen de laatste twee een rol. Laat er geen misverstand over zijn: zowel radiatoren als convectoren geven convectie- en stralingswarmte af.

Wat is het verschil tussen een radiator en convector? – Energids

Een convector is een verwarmingselement dat ervoor zorgt dat het in huis warm is. De warmte van het water uit de cv-ketel wordt afgegeven aan de lucht.

In tegenstelling tot radiatoren warmen convectors sneller op, koelen ze sneller af en zijn ze beter regelbaar aangezien er geen verspilling is van restwarmte. Een ander groot voordeel van de convector is dat je hem volledig kan inwerken in de grond of in een kast waardoor hij slechts waarneembaar is met een rooster en dus geen kostbare plaats inneemt. Een ventilo-convector is een verwarmingstoestel opgebouwd uit een waterbatterij, een luchtfilter en een ventilator. In tegenstelling tot een radiator, die enkel statisch werkt op basis van straling en convectie op hoge en medium watertemperatuur, kan een ventilo-convector beter en sneller verwarmen op basis van water op lage temperatuur.

Ivo Nijsten van Jaga tracht ons te overtuigen van de troeven van de lage waterinhoud van een convector. Zijn opponent, Jef Gilles van Radson, meent dat er niets boven een radiator gaat.

Convector -

Het enige verschil is de werking. In tegenstelling tot een radiator produceert een convector geen stralingswarmte maar convectiewarmte.

No hay comentarios:

Publicar un comentario